11 Mart 2008 Salı

İKİZDERE HES ÖZELLEŞTİ

İKİZDERE HES ZORLU ENERJİ’YE GİTTİ.

1961 YILINDAN BU YANA TÜRK EKONOMİSİNE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN İKİZDERE HES İLE BİRLİKTE 9 HES 510 MİLYON DOLARA ZORLU ENERJİYE SATILDI.

Elektrik Üretim Santrallerinin özelleştirmeye başlanmasıyla açılan ilk ihaleyi ZORLU Enerji Kazandı.

Hükümet politikası olarak Özelleştirilmeye başlanılan Enerji sektöründe ANKARA Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. nin bünyesinde bulunan 9 HES özelleştirildi. Yapılan ihaleye 30 firma girmesine rağmen en yüksek değeri veren Zorlu Enerji 9 HES e 510 Milyon Dolar vererek 30 yıllık işletme hakkını satın aldı.

Özelleşme kapsamına alınarak satılan HES ler arasında İKİZDERE HES de bulunuyor.1955 yılında DP İktidarında Menderes tarafından yapımına başlanılan 18 MW gücündeki İKİZDERE HES İllere Bankası tarafından yapılmış ve 1971 yılında enterkonnekte sisteme geçilmesi ile TEK e devredilmişti. Enerjide yeni yapılanmalar dolayısıyla TEK önce TEDAŞ VE EÜAŞ diye ikiye ayrılmıştı.



EÜAŞ Genel Müdürlüğüne bağlı olarak 2007 yılına kadar ülke ekonomisine yılda ortalama 120 milyon kw/saat elektrik üreten İKİZDERE HES bu tarihte kurulan ADÜAŞ(Ankara Doğal Elektrik Üretim AŞ.)bünyesinde çalışma yapıyordu.

Ankara’da yapılan ve 30 firmanın katıldığı ihalede ilk yazılı teklifin 312 milyon dolar olarak başladığı ihalede 13 firma yazılı turlardan açık arttırmaya geçti. Açık arttırmaya 476 milyon dolar başlangıç tutarı ve 1milyon dolar artırım aralığı ile başlandı. Açık arttırmanın altıncı turunda Zorlu Enerji 510 milyon dolarlık teklifle ihaleyi kazanan taraf oldu.30 şirketin teklif verdiği ihale bugüne kadar en fazla teklif verilen ihale oldu. Zorlu Enerji Gurubu Başkanı Murat Sungur Bursa ihale ile Van’da bulunan doğal gaz santralının mülkiyetini, Tokat, Eskişehir, Kars, Rize, Erzurum, Erzincan ve Tunceli’de bulunan HES ler ile Denizlide faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük kapasiteli jeotermal santralının 30 yıllık işletme hakkını alacaklarını belirtti. Zorlu Enerji olarak 2012 yılına kadar 3.500–4.000 MW’ı hedef aldıklarını söyledi.

İhalede ADÜAŞ’a ait özelleşen Santraller şunlar. İKİZDERE, TERCAN, KUZGUN, MERCAN, ÇILDIR, BEYKÖY ve ATAKÖY ile Denizli Jeotermal ve VAN-Engil Gaz Türbinleri Santralleri. Bu Santrallerin toplam kurulu güçleri 141 MW. Açık arttırmada 506 Milyon dolar veren AŞKALE Çimento ikinci, Doğal-Dekar Enerji 504 Milyon dolar ile üçüncü en çok teklif veren firmalar oldu.

Özelleşen HES lerde devir teslim işlemlerinin Haziran-Temmuz aylarında yapılması bekleniyor. İkizdere HES de yaklaşık 60 işçi ve memur çalışıyor.

Hiç yorum yok: