20 Mart 2006 Pazartesi

İKİZDERELİLER KARAR VERMELİ

CHP İlçe Başkanı Halil DEMİRCAN İkizderede yapılacak barajlar için “alınacak kararda halk gerçek anlamda bilincini ortaya koyarsa doğruluk payı olur. Aklını bilincini şirketlerin kendilerine sunacağı geçici çıkarlarla karartanlar, İkizdere için karar veremez” dedi

CHP İlçe Başkanı Halil DEMİRCANgörüşlerini şöyle ifade etti..

“Hidroelektrik Santrallerin bu dönem yoğun şekilde gündeme gelmesinin nedeni, Sayın Başbakanın Karadenizdeki sular (dereler) boşa akıyor sözünden hareketle bunların enerji amaçlı olarak kazandırılmasıydı.

Bu gerçeğin bir parçasıdır. İkizdere söz konusu olunca bir başka gerçeği İkizdere’de yaşayan insanlar olarak ifade etmemiz gerekir. Elbette ülkemin enerji açığının giderilmesi için varolan bütün enerji amaçlı yer altı ve yer üstü kaynaklarının değerlendirilmesi gerekir. Bunlar nedir? Kömürdür, sudur, petroldür, doğalgazdır, rüzgar enerjisidir. Jeotermaldir, güneştir ve de nükleerdir.
BR> Oysa baktığımızda Türkiye’nin bir enerji politikasının olmadığını görüyoruz. Enerji politikasının olabilmesi için mevcut enerji çeşitliliğini belli oranlarda, dengeyle yürürlüğe sokması gerekirdi.

Örneklersek kömür %40, hidroelektrik %30, nükleer %15, diğerleri rüzgar, güneş, jeotermal, petrol, doğal gaz %15 gibi. Baktığımız zaman kömür Türkiye’nin en temel yer altı rezervi olduğu halde, enerji amaçlı kullanımı %30lardan %10lara kadar düşmüştür ve bunun da içinde ithal kömür oranı vardır.
Ondan fazla termik santralden çoğu ya devre dışı ya da düşük kapasiteyle çalışıyor.
Bu termik santrallerden bir tanesinin bile ürettiği enerji, İkizdere’nin suları (dereleri) Hidroelektrik amaçlı kullanılsa, bu termik santralin ürettiği enerjisinin yarı oranına yaklaşmaz.


Yapılan nedir? Avrupa’nın en pahalı doğalgazını alıp çevrim santrallerinde elektrik enerjisine çevirip satmak. Aradaki firmaları zengin yapmak.
BR> Enerji Bakanı sayın Hilmi GÜLER bir demecinde, Türkiye 2020 yılına kadar tüm enerji kaynaklarını seferber etse dahi ülkenin enerji açığı devam edecek. Dolayısıyla Nükleer enerjiye Türkiye’nin mutlaka geçmesi gerekir, dedi.

Bundan hareketle soruyoruz; Temel çözümlere yönelmeden, ülkenin enerji açığının giderilmesi adına Türkiye’nin en güzel vadilerinden biri olan İkizdere’yi yaklaşık 11 santral projesiyle yok etmeyi, katletmeyi düşünmek hangi aklın, vicdanın ürünüdür. Bu santraller uygulama alanı bulursa, muhteşem bir doğal doğal güzelliğe sahip İkizdere’nin, vadilerinden akan dereleryok olma sürecine girecek. Büyük orman kesimleri, yıkımları olacak. Yüzbinlerce metre küp kaya, taş, toprak mevcut dere yataklarını mahvedecek. Dolayısıyla İkizdere Türkiye’ye ve dünyaya sunduğu bu muhteşem çevre ve doğa güzelliğini kaybedecek. Hiç de önemli olmayan enerji üretimi ile şirketlere rant sağlayacak. Kendi geleceğini yok edecek. Üç-beş bekçinin çalışacağı santraller ilerde bir turizm alanı olacak İkizdere’nin bu olanağının yok olmasını sağlayacaktır.

Yüzyıllardan beri bu insanlar İkizdere’nin kahrını çekti. Yazın nüfusu on kat daha artan İkizdere, ilerdeki yıllarda yerli ve yabancı turistlerin en uğrak yerlerinden biri olacak. İlçemiz Rafting ve Kano sporları içinde elverişli. Türkiye Rafting Şampiyonası bunun için İkizdere’de yapılacak. Triking sporları için çok ideal alanlar sunuyor.

İkizdere, İkizdere’lilerindir. Alınacak karada halk gerçek anlamda bilincini ortaya koyarsa doğruluk payı olur. Aklını bilincini şirketlerin kendilerine sunacağı geçici çıkarlarla karartanlar, İkizdere için karar veremez.”

Karar kendi geleceğini sahiplenen, şirketlerin rant amaçlı projelerinden bir şeylere kanma beklentisi olmayan gerçek İkizderelilerindir.

Hiç yorum yok: