16 Mart 2006 Perşembe

CEVİZLİK BARAJINA EVET

İkizdere'de SANKO Holding Tarafından Yapılacak Olan Dört Hidro Elektrik Santralinden Biri olan Cevizlik Santrali için ÇED Toplantısı Düzenlendi. Rize Milletvekili İlyas ÇAKIR, Rize Valisi, Rize - İkizdere - Güneyce Belediye Başkanları SANKO Yönetim Kurulu Başkanı ve çok sayıda vatandaşın katıldığı toplantıda baraj hakkında olumlu düşünceler sunuldu.

İkizdere Hasan EKŞİ-Nuran EKŞİ Küttür Merkezinde düzenlenen "ÇED Süresince Halkla Katılın Toplantısına başta Rize Valisi Enver SALİHOĞLU, Rize Milletvekili İlyas ÇAKIR, Rize Belediye Başkanı Halil BAKIRCI, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir KONUKOĞLU, uzmanlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantıda Sanko Holding'den ÇED Uzmanı Prof.Dr.Coşkun YURTERİ,"ÇEVRE ETKİLEŞİMİ" konulu bir sunum yaptı "Biz su gücümüzün %35'ini kullanıyoruz, ABD %70'ini Avrupa ülkeleri %75 ini kullanıyor. Sularımız boşa akarlken enerji sıkıntısı yaşıyoruz. Hidro Elektrik santraller çevre dostudur. bizim cevizlik projemizde su barajı oluşturulmadan dereden alınarak 8 bin 700 metre uzunluğundaki tünelden geçilerek yeraltında inşaa edilecek olan reaktöre taşınacaktır. İnşaat boyunca bölgeden 500 kişi istihdam edilecek, tünel işlemi sırasında çıkartılacak malzemelerkesinlikle çevrede depolanmayacak, inşaatta kullanılıp çevre belediyelerin hizmetine verilecektir." şeklinde konuştu.
Yönetim KUrulu Başkanı Abdulkerim Konukoğlu, bir Türk Evladı olarak daima insana yatırım yaptıklarını, yöre insanının oluru olmadığı hiçbir işe adım atmadıklarını belirtti.

Barajların ilçemizin doğal yapısına zarar vereceğini ileri süren CHP İlçe Başkanı Halil DEMİRCAN, Cevizlik Barajının diğer barajların da yapılmasına öncü olacağı için kırılma noktasında olduğunu belirtip Günümüz teknolojisinde HES'lerin sağlayacağı katkının ülke ekonomisine yetersiz kalacağını belirtti. İktidar yandaşlarına peşkeş çekilen bu projelerin İkizdere insanının geleceğine dair bir katkısı olmadığına da değindi.


KTÜ Rize Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy, tepkilerin haksız ve yersiz olduğunu vurgulayarak, "Artık su uyur Türk bakmayacak. Sularımız boşa akmasın. Bu yatırımları teşvik edelim" dedi


Tepkiler karşısında konuşan Milletvekilimiz İlyas ÇAKIR "Ben bu derenin kalkınması için çalışıyorum. Bu projeler yıllardır bekliyordu. Hepsini hayata geçirmeye çalışıyorum. Üç sene içinde İkizdereye yepyeni binalar kazandırdık. Lise binası, Sağlık Merkezi ve Lojmanı, Öğretmenevi, bu Kültür Merkezi ve yapımı devam eden İlkokul Binası. Bütün bunlardan dolayı bir teşekkür bile etmediniz." diye ilçe halkına serzenişte bulundu.


Güneyce Belediye Başkanı Kemal KÖSE, ilçemizin devamlı göç verdiğini, Güneycedeki Çay Fabrikası sayesinde 200 kişiye iş sağlanılıp belli nüfüsün korunduğunu belirterek, yeni iş sahaları açılmasının ilçe nufusunu korumasına etkin olacağını söyledi.


Bilgilendirme toplantısına halkın katılımı yüksekti. Muhtarlar Derneği adına söz alan Emrullah EKŞİ "İşte fırsat, ikizdere nasıl kalkınır diyorduk. Ayağımıza geldiler. Bu barajların hepsi yapılmalı" dedi

Hiç yorum yok: