22 Şubat 2008 Cuma

HES KONULU PANEL YAPILDI

''Doğu Karadeniz'de HES Projeleri'' paneli yoğun bir ilgiyle TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Panelde Türkiye'nin enerji politikaları ile hidroelektrik potansiyelinin tam değerlendirilemeyişi üzerinde durularak ''sadre şifa olamayacak çaptaki Doğu Karadeniz Bölgesi derelerinin bilinçsizce sadece bu tarz bir değerlendirmenin konusu olmaması gerektiği'' hususuna dikkat çekildi.

Oturum Başkanlığını eski Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Temel Eryılmaz'ın yaptığı ve EMO Genel Başkanı Kemal Ulusaler, Trabzon DSİ Bölge Müdürü Bahri Ege, avukat Erol Özcan ve programcı Tayfun Talipoğlu'nun konuşmacı olduğu ''Doğu Karadeniz'de HES Projeleri'' paneli yoğun bir ilgiyle TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.


Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Girişim Derneği Başkanı Zekeriya Bekar ile Rize Dernekler Federasyonu Başkanı Süleyman Basa'nın açış konuşmalarının ardından siyasi katılımcılardan Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Artvin Milletvekili Ertekin Çolak ve Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu da kısa bir hitapta bulundular.

Panelde Türkiye'nin enerji politikaları ile hidroelektrik potansiyelinin tam değerlendirilemeyişi üzerinde durularak ''sadre şifa olamayacak çaptaki Doğu Karadeniz Bölgesi derelerinin bilinçsizce sadece bu tarz bir değerlendirmenin konusu olmaması gerektiği'' hususuna dikkat çekildi.

Nükleer enerjinin mutlaka bir alternatif olarak yedekte tutulmasına ve fakat Çernobil'in darbesini yemiş Karadeniz'den başka bir yerde bu imkanların değerlendirilmesi lüzumuna vurgu yapıldı.Enerjide milli bir politikanın şart olduğu, ülkemize özgü bir yapılanmanın belirlenerek akılcı uygulamalarla tasarrufa yönelinmesinin kaçınılmaz hale geldiği belirtildi.''Jeotermal kaynaklara sahip olan Bursa ve Denizli'ye doğal gaz getirmenin anlamı olamaz. Dalga,deniz akıntısı, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilebilecek enerjiyi yakıt tipi santrallerden elde etmeye kalkışmak hem atmosfere hem de çevremize karşı tacizde bulunmaktan başka birşey değildir.'' ortak görüşü paylaşıldı.

İstanbul merkezli , başkanlığını Hasan Ekşi'nin yaptığı İkizdere Dernekler Federasyonu'nun gönderdiği bir bildiri de oturum başkanı Temel Eryılmaz tarafından okunarak İkizderelilerin İyidere-İkizdere Vadisi üzerinde kurulmaya çalışılan HES'ler konusundaki duyarlılıkları dile getirildi.

Rize Proje Merkezi Gençleri'nin hazırlayıp sunduğu ''etek tipi HES santralleri projesi'' tünel tipi HES projelerine karşı alternatif olarak sunuldu..''Etek tipi HES'ler sayesinde yeni rekreasyon alanlarının kazanılacağı, sucul hayatın bozulmayacağı, çevrenin korunacağı, turizmin gelişmesine elverişli bir ortamın yaratılacağı ve fakat aynı derelerden kapasite olarak biraz daha düşük bir oranda hidroelektrik elde edilebileceği '' gibi dikkate değer tesbitler ortaya konuldu.


Saat 14.00'de başlayan panel katılımcıların süren ilgisiyle 16.00'da sona erdi.Panelistlere birer şükran plaketi sunuldu.


Hiç yorum yok: