21 Ocak 2006 Cumartesi

SANTRALLER YAPILIRKEN CANLI YAŞAM YOK OLMASIN

ikizdere Rüzgarlı Köyünde Yapılması Gündeme Gelen Hidroelektrik Santralleri Konusunda Bir Açıklama Yapan KTÜ Rize Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Balık Ve Ekolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Davut TURAN Santrallere Karşı Olmadıklarını Fakat "Bir Santralin Yapılmasına Veya Enerjiye Karşı Değilim. Ancak Bu Santraller Yapılırken Canlı Hayata Da Zarar Vermemek Lazım. En Azından Asgari Düzeyde Hayat Devam Etmelidir." Dedi.

Rize'nin İkizdere ilçesi Rüzgarlı köyündeki Rüzgarlı vadisinde yer alan Çamlı deresi üzerine kurulması planlanan 10.13 megawatt gücündeki Rüzgarlı 1 ve Rüzgarlı 2 Nehir tipi Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatlarına karşı köylülerin başlattığı direniş gözleri Hidroelektrik santrallerini çevirdi. Santralin Köyün eko sitemini ve doğal dengesini bozup deredeki canlı yaşamı öldüreceğini savunan köylüler bu konuda mücadelelerini sürdürüyor.

Rize'nin İkizdere ilçesi Rüzgarlı köyünde yapılması planlanan Hidroelektrik santrallerine karşı mücadele veren köylülerin başlattığı direnişin ardından yeniden gündeme gelen Hidroelektrik santralleri konusunda bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Su ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Balık ve Ekolojisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Davut TURAN Santrallere karşı olmadıklarını fakat "Bir santralin yapılmasına veya enerjiye karşı değilim. Ancak bu santraller yapılırken canlı hayata da zarar vermemek lazım. En azından asgari düzeyde hayat devam etmelidir. Burada asgari su debisini belirlemek lazım. Bunun üzerinden ancak bırakılacak su miktarına göre karar verilebilir.Bu projede geçen su miktarı ne olursa olsun ben belli bir değer saptamadan bu yeterlidir veya azdır diyemem. Burada köylülere düşen büyük bir görev var. Bir şekilde bu yapılmış olsa mutlaka kontrol edilmesi lazım. 10 veya 20 yıl gibi bir süre fauna ve flora izlenmelidir. Biz burada deredeki canlı yaşamın nasıl etkileneceği ve ne şartlarda yaşaması gerektiğini konusunda bir bilimsel çalışma yapacağız." dedi.

Öte yandan İkizdere ilçesi Rüzgarlı Köyünde yapılması planlanan Rüzgarlı 1 ve Rüzgarlı 2 Nehir Tip Hidroelektrik Santralinin çevreye vereceği zararlar konusunda Rüzgarlı köyü derneği ile birlikte bir araştırma yaptıran ve merkezi İstanbul'da bulunan Rüzgarlı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme derneği yaptığı araştırma sonucunda ilginç tespitlere ulaştı. Yapılacak olan 10.13 Megawatt gücündeki Rüzgarlı 1 santralinde 1500 metre 80 cm çağında iletim kanalı yer alacak. Rüzgarlı 2 santralinde ise 1600 metre iletim kanalı yer alacak. Köyde yeni 5 km 'lik bir yol ağı yapılacak. 10 km boyunca dere yatağında çalışma yapılacak. Regülatör sahalarında tüneller yapılacak. 2460 çeşit flora bitkinin yer aldığı Rüzgarlı vadisinde Kızlağaç,Ladin,Kestane,Gürgen ve Çam ağacı olmak üzere 20.677 ağaç kesilecek. Deredeki canlı yaşam tamamen yok olacak. Rüzgarlı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme derneği santralin köye yapılması halinde sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşayamayacaklarını belirtti.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ssarkadaslar bu cevre katlıamına duyarsız sessız kalmıyalım lutfen bu dunyayı koruyalım lutfen