21 Temmuz 2006 Cuma

Hidroelektrik Santrallerine Tepki

Hidroelektrik Santrallerine Karşı İkizdere'de Tepki Mitingi Yapıldı.
Rize'nin İkizdere İlçesi'nde Rüzgarlı Köyü'nde özel sektör tarafından yapılması planlanan 2 hidroelektrik santralinin kurulmasını istemeyen Rüzgarlı köylüleri, yapılması planlanan santralleri protesto ettiler.

Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan yaklaşık 500 Rüzgarlı köylüsü, araçlarla geldikleri İkizdere İlçe merkezinde köylerine hidroelektrik santrali istemediklerini ifade ettiler.Tepkilerini dile getirmek için bir basın açıklaması düzenleyen köylüler, tepkilerini dile getirdiler.Basın açıklamasında konuşan İkizdere CHP İlçe Başkanı Halil Demircan, "özel sektör para kazanacak" diye doğalarının tahrip edilmesini ve ormanlarının yok olmasını istemiyoruz” diye konuştu. Demircan, herkesin desteğini istediklerini belirterek, "Bütün köylülerimiz ve İkizdere Belediye Başkanı AKP li olmasına rağmen bize büyük destek sağlamıştır. Başbakan'ın söylediği bir sözü unutmayalım. Başbakan dereler üzerinde santral yapılacağı zaman köylülerin ve yöre halkının rızasının alınması gerektiğini söylemiştir. Bu sözün yerine getirilmesini istiyoruz" dedi.


Rüzgarlı Köyü Girişimcileri adına konuşan Makbule Köker ise, şunları söyledi: "Rüzgarlı köyümüz 950 metre rakımda doğal güzelliği, şelaleleri, zengin bitki örtüsüyle birçok derenin 'Torna' denen yerde birleştiği ve Rüzgarlı Vadisi'ni oluşturan güzel bir köydür. Vadi içinde kurulan köyümüz sınırları içinde yapılması planlanan ama köyümüzü tanınmayacak hale getirecek olan 'Elektrik Santrali Projesi'ne karşıyız. Santral istemiyoruz. Rüzgarlı Girişimcileri olarak İstanbul'dan, Ankara'dan, Adana ve İzmir'den yollara düşüp buraya köyümüze sahip çıkmaya geldik. Son dönemlerde sudan para kazanma bir salgın hastalık gibi parası az olanın da çok olanın da kapıldığı bir macera olarak başlamış ve tüm doğu Karadeniz bu hastalığın pençesinde kıvranmaya başlamıştır. Vadide 29 hektar ormanlık alan yok edilmiş olacaktır. Rakamsal olarak yaklaşık 20 bin kestane, kayın, ladin, gürgen, ıhlamur ve kızılağaç kesilecektir. 29 hektarlık çalışma alanı eğimi 70 olan vadi yamaçları tanınmayacak hale getirilecektir. Ender güzellikteki Rüzgarlı Vadisi'nin tamamında heyelanlara sebep olacaktır. Çalışma alanlarının hafriyatının ne olacağı belirsizdir. Tüm olumsuzluklara rağmen 2 hidroelektrik santralının üreteceği 2,7 MW elektrik enerjisi toplam kurulu gücün yaklaşık 10 binde 3'ü kadar olacaktır." Dedi.


Açıklama sonunda tulum eşliğinde horon oynayan köylüler, giydikleri "Deremize Dokunmayın" tişörtleriyle tepkilerini kıyafetleriyle de belirtmiş oldular.

Hiç yorum yok: