11 Ağustos 2007 Cumartesi

SANKO EVİNE İKİZDERE NEYİNE!

İkizdere Vadisi’ne Yapılması Düşünülen Hidroelektrik Santraline Tepki Olarak İkizdere Dernekleri Öncülüğünde İkizdere Halkı Yürüyüş Yaptı.

Yüzlerce kişin katıldığı eylemde santral inşaatını yapmak isteyen Sanko’ya ateş püskürüldü.

İkizdere Vadisi’ne yapılması düşünülen hidroelektrik santraline ilk ciddi tepki İkizdere halkı’ndan geldi. Aralarında şovmen Neco’nun da bulunduğu yüzlerce kişin katıldığı eylemde halk santral inşaatını üstlenen Sanko’ya ateş püskürdü.

İkizdere Kültür Kalkınma Dayanışma ve Doğayı Koruma Derneği’nin önderliğinde düzenlenen protesto gösterisinde eyleme katılan göstericiler attıkları sloganlarda Sanko’yu hedef aldılar.

İkizderelilerin yanı sıra Rize ve çevre illerden gelen çok sayıda çevre dostlarının destek verdiği yürüyüşte çeşitli derneklerin temsilcileri protestonun amacını anlatan konuşmalar yaptı.

Yapılması düşünülen hidroelektrik santralinin sadece İkizdere’yi değil tüm Karadeniz’in doğal dengesini alt üst edeceğini söyleyen Dernekler Federasyonu Bakanı Hızır Ekşi, “Karadeniz’i kalkındırmayı isteyenler bunu santral inşaatlarıyla yapmayı düşünüyorlarsa kocaman bir yanılgı içindeler demektir. Eğer bölgeyi cidden kalkındırmak istiyorlarsa doğamızın katil adayı santrallerle değil turizm gibi müstesna yatırımlarla kalkındırmayı düşünsünler” dedi.

Hızır Ekşiden sonra sözalan Ekşioğlu Vakfı Başkanı işadamı Ali Ekşi İkizdere ve Fırtına Vadileri’nin Karadeniz’in olduğu kadar Türkiye’nin geneli için de büyük önem taşıdığına işaret ederek birilerinin (!) bölge üzerinde devlet güdümlü ucuz hesaplar yaptığını söyledi.


Ekşi “Karadenizliler olarak yeşilimizi kurutmaya ve kurutturmaya niyetimiz yok” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü, “Aylardır, haftalardır, günlerdir işimizi gücümüzü bıraktık sırf bu sorun üzerinde yoğunlaştık. Karadeniz’in iyiliğini düşündükleri için santral inşaatına onay verenler bölgede büyük bir doğa katliamı yapacaklarının farkında mıdırlar? Hidroelektrik santralle bir bölgenin kalkındırılması hangi akla hangi mantığa uyuyor bana söyler misiniz?

Karadeniz halkı bu santrali istemiyor. Çünkü enerji yatırımı adı altında yapılacak santralle bölgemizin yeşili kurutulmak ve kurutulduktan sonra da birilerine peşkeş çekilmek isteniyor” diye konuştu. Şovmen Neco’da protesto gösterisiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi “İkizdere’ye santral inşa etmek isteyenler ve onlara bu izni verenler büyük bir yanlış ve gaflet içindedirler. Bölge halkı buna karşıdır ve alınan bu karardan sür’atle vazgeçilmelidir” dedi.

Yürüyüşe katılan çevre dostları ellerinde ‘İkizdere turizmle kalkınacak’, ‘Derelerimiz kurumasın’, ‘Bir ağaç bin can demektir’, ‘Turizm cenneti İkizdere’yi cehenneme çevirmeyin’, ‘İkizdere insanı kardeşliğin ve sevginin sembolüdür’, ‘Lütfen vadime dokunmayın, bana da dokunmayın’ yazılı dövizler taşıdılar. Göstericilerin yürüyüş sırasında en dikkat çekici sloganı ‘Sanko evine İkizdere neyine?’ olurken ‘Çevremize dokunma sabrımızı taşırma’ diyerek de Sanko’nun sahibi Abdülkadir Konukoğlu’na göndermede bulundular..

Hiç yorum yok: